Unikatnih posjeta: 6726  
Danas: 47  
Online: 1
2011-09-08

Održana 16. Žumberačka utrka

U subotu 03.09. u Sošicama je održana atletska utrka koja sada iza sebe ima već 16-godišnju tradiciju i koja se ubraja kao jedna od 12 cestovnih utrka u Hrvatskoj koje se boduju za Hrvatsku cestovnu ligu.

 

Trčalo se od sela Radatovići do Sošica, na stazi dugoj 15,5 km poznatoj među atletičarima kao jednoj od težih cestovnih natjecanja i po težini se može usporediti sa 6 ili 7 km dužom dionicom na ravnom.

Ipak, domaćin i organizator natjecanja trudi se zadržati atraktivnost ovog natjecanja. Iako je ove godine došlo nešto manje natjecatelja nego prošle, što je donekle povezano i sa sve većim brojem cestovnih utrka, koje se održavaju gotovo svaki tjedan, pa i činjenici da se idući dan
održavala utrka u Karlovcu, nastupilo je 96 atletičara i 50-tak dječaka i djevojčica na dječjim utrkama.

Gledano po kategorijama, nastupio je podjednak broj sudionika u gotovo svim dobnim kategorijma od 18 do 60 godina što pokazuje da neki stariji sudionici koji imaju tradiciju nastupa na našoj utrci redovito ponovo dolaze. Tu trebamo posebno istaknuti Hrvoja Habuša, sada već 33-godišnjeg Zagrepčanina, i sina poznatog maratonca, koji je nastupio na svim dosadašnjim Žumberačkim utrkama a i ove je godine ostvario respektabilno 7 mjesto. Tradicionalno na našu utrku dolazi i znatan broj atletičara iz Mađarske i Slovenije. Tako su i ovu godinu pobjedu odnijeli najbolji Mađarski maratonci Tamas Nagy i Zita Kacser. Izvrsna Slovenska maratonka Helena Javornik ušla je u cilj kao drugoplasirana atletičarka, a prošlogodišnja pobjednica Reka Batai treća. Naša maratonka i svjetska prvakinja na 100km iz 1997. godine Marija Vrajić bila je četvrta.

U muškoj kategoriji iza Nagya u cilj su ušla 3 naša trenutno najbrža polumaratonca, Zoran Žilić član Zagreb-Ulixa, Matija Grabovečki iz Stubice i Drago Paripović, sada 52-godišnji atletičar i još uvijek aktualni rekorder Hrvatske u maratonu i polumaratonu, član AK Žumberak.

Utrka je privukla i mnoge sportske timove koji se bore za plasman u Cestovnoj ligi, i koji pokušavaju zauzeti što bolju poziciju za završetak sezone. Pored AK Veterana koji nastoji zadržati trenutno prvo mjesto, pa i AK Žumberka koji ga slijedi a ujedno se bori i za 1.mjesto u kategoriji muških ekipa, gdje je već 6 godina na vodećem mjestu, zanimljivi su neki mnogo mlađi klubovi koji se žele iskazati, poput AK Gline, Gorice, Vrbovca i Brace iz Slavnoskog broda.

U vrijeme dok su atletičari savladavali uspone i nizbrdice od Radatovića prema Sošicama u parku pored glavnog trga u Sošicama održavalo se drugo, no i ne manje zanimljivo natjecanje. Djeca u dobi od samo nekoliko godina pa do onih najstarijih od 14-15 godina natjecala su se na kružnoj kros stazi koju je organizator trakama ogradio oko velikih stabala koja su toga toplog dana bacala hladovinu na sve sudionike.

A u cilju su ih čekale i zaslužene nagrade, pored medalja za najbolje svi su dobili vrećice sa slatkišima koje je donirao Kraš-Zagreb, Zvečevo-Požega i Koestlin-Bjelovar, te časopisi National Geographica, zanimljivih CD-ova sa glazbom i filmovima te majicama koje već tradicionalno poklanja Hypo banka.

I u utrci atletičara možemo se pohvaliti sa do sada možda i najbogatijim nagradnim fondom i to u vrijeme kada je za utrku odvojeno najmanje novaca. Za to su svakako zaslužne brojne donacije različitih udruga i pojedinaca sa Žumberka. Tako osim financijske potpore koju najviše možemo zahvaliti Općini Žumberak i Športskom savezu Zagrebačke Županije te novčanih nagrada za najbolje trebamo istaknuti i brojne nagrade koje su podijeljene po kategorijama od keramičkih posuda i boca koje je izradio sam organizator pa do domaćih džemova, krastavaca i meda donacija udruge za održivi razvoj Žumberka, likera obitelji Ličko, majica koje je donirao Nino Radić i potprore za nagradni fond Parka prirode Žumberak.
Tijekom utrke za okrijepu pićem su se pobrinuli „Cedevita-Zagreb“ i „Naturalis-Civljane“

Najveći uspjeh natjecanja je svakako sudjelovanje sve većeg broja različitih Žumberačkih udruga i pojedinaca u organizaciji ovog natjecanja što svakako osigurava svijetlu budućnost u nastavku ove veoma uspješne sportske tradicije.

Na kraju AK Žumberak se zahvaljuje svim donatorima i sudionicima natjecanja i najavljuje istu i još bolju 17. utrku 2012.

povratak...

KOMENTARI:

Dodaj komentar
Komentar :
Ime :
Email :
   

Listopad 2019
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Anketa
U 2013. prioritet će mi biti
maraton
polumaraton
neka kraća disciplina
trčati samo rekreativno
natjecanje u cestovnom kupu
početi se baviti trčanjem


Ukupno glasova: 105

 

    Atletski klub Žumberak