Unikatnih posjeta: 6726  
Danas: 47  
Online: 1

Park prirode Žumberak

Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje proglašen je 28.svibnja 1999. godine i nalazi se svega 30 km zapadno od Zagreba, s toga je Zagrebu najbliži park prirode isključivši Medvednicu.

Žumberak - nekada prilično znamenit kraj, poznat po tome što su ga naseljavali uskoci, sa posljednjim velikom seobom nakon raseljavanja Senjskih uskoka ("Čuvaj se Senjske ruke") dugo je bio čisto vojnički kraj. Nakon toga stanivnoštvo se okreče ruralnom životu u prilično teškim gorskim uvijetima. Nakon 2. svjetskog rata sve se više raseljava u veće gradove i daleke zemlje Kanade, Amerike, Australije.

U općini Žumberak danas živi manje od 1000 stanovnika u oko 40-sela. Mnoga Žumberačka sela danas imaju 1-2 stanovnika a neka su potpuno napuštena. Sve ovo, napuštene stare kuće, uspomene na nekadašnji život i prekrasna priorada koja ih okružuje čini jedan posebni ugođaj, kraja koji je zaspao u prošlosti.
Što vidjeti u Sošicama i okolici
Sošice, selo od 100-njak stanovnika jedno od većih na žumberku smješteno u dolini na 600m nadmorske visine. Selo ističu dvije crkve - grko i rimo katolička koje daju zanimljivu simboliku ovom kraju. Selo nema trgovinu ali zato ima svoju knjižnicu, vatrogasni dom, poštu, jednu od najstarijih škola u Hrvatskoj (staru preko 200 godina), gostionicu i trenutno zatvorenu tvornicu tekstila.
Ispred Sošica nalazi se selo Reštovo sa rodnom kućom jednog od najznačajnijih Hrvatskih povjesničara Tadije Smičikalsa, autora prve moderne – znanstvene, kritičke i cjelovite hrvatske povijesti ("Povijest Hrvata")

Na kraju Sošica vidjeti ćete putokaz, lijevo za Sv.Geru najviši vrh Žumberka 1178 km udaljen oko 13km i desno za selo Sopote (1,5km) koje je primilo nagradu za najljepše selo Zagrebačke županije. Selo je poznato po prelijepom Sopotskom slapu koje se kaskadno spušta sa visine od oko 40m

Oni koji se odluće doći svojim autom dalje mogu produžiti novoasfaltiranom cestom koja će ih odvesti prema Samoboru. Usput će moći svratiti i do starog grada Žumberak a u Budinjaku i do arheološkog nalazišta, Pretpovijesno nalazište u Budinjaku (10.– 6. st. prije Krista), zajedno s onim iz rimskoga vremena u obližnjim Brateljima (1.– 2. st.), dio je Arheološkoga parka kroz kojeg je najbolje prošetati slijedeći "Stazu kneževa".
Tipična kuća na Žumberku imati će podrum iznad kojeg su dvije sobe sa kuhinjom, okružene ganjkom. Dvorišta su vrlo rijetko ograđena.

Eto vjerujemo da smo naveli dovoljno razloga za one koji vole trčanje i prirodu da dođu i sa sobom povedu i svoje bližnje koji će ih bodriti i uživati u ljepotama ovog kraja.Listopad 2019
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Anketa
U 2013. prioritet će mi biti
maraton
polumaraton
neka kraća disciplina
trčati samo rekreativno
natjecanje u cestovnom kupu
početi se baviti trčanjem


Ukupno glasova: 105

 

    Atletski klub Žumberak