Robert ŠpanićI njegov atletski put počinje u njegovoj rodnoj Novoj Gradiški još u dječačkim danima. Sa svojih15 godina postaje član nekadašnjeg A.K.ELTING te uz atletskog zanesenjaka Džorđa Smolića upoznaje ovu kraljicu sportova.  Sudjeluje na mnogim školskim i općinskim natjecanjima. Sa vremenom od 9:30 na 3000m u Požegi postaje juniorski pobjednik kros-prvenstva Slavonije i Baranje. Na mitingu juniora u Gradišci ostvaruje čak dvije pobjede na 200 i 1600m, a obije trke trči u istom danu. Brzo Robi postaje poznat i lokalno ali i šire u Hrvatskoj atletici.
1984. sa nepunih 17 godini dobiva poziv da u sklopu reprezentacije Hrvatske sudjeluje na Partizanskoj olimpijadi u Foći (glavni atletski događaj onog vremena) gdje sa vremenom 2 min i 4 desetinke na 800m osvaja 4. mjesto. Na krosu sportskih novosti u Zagrebu osvaja treće mjesto, prvenstvu Jugoslavije u Sinju peto a na lokalnim natjecanjima u Slavoniji uvjerljivi je pobjednik gotovo svih natjecanja a pobjeđuje i među 2000 natjecatelja koji su sudjelovali na krosu povodom oslobođenja grada Zagreba.

Uskoro po Roberta dolazi trener Radojčević iz Dinama, seli ga u Zagreb gdje dalje nastavlja svoju sportsku karijeru. 1986. u finalima juniorskog kupa Hrvatske sa 4:02:5 pobjeđuje na 1500m. a dalje se niže trening za treningom i natjecanje za natjecanjem. Od Radojčevića su i on kao i niz drugih atletičara onog vremena (Franjo, Parip, Kršek...) naučili gotovo sve o atletici. Uskoro Robi postiže svoje najveće uspjehe. Rat je svakako i na njega utjecao da se više posveti nekim drugim životnim brigama te uz mnoge poslove koje je radio završi u HV-u, on je jedan od onih rijetkih koji s godinama nisu potpuno odbacili atletiku već im je ona postala dio života.

Svoju ponovnu aktivaciju doživljava ulaskom u AK.Žumberak 2006.  I danas sa već napunjenih 40 godina on i dalje superiorno vlada trkaćim stazama,
ali ne samo to, spreman je svoje iskustvo podijeliti i sa mlađim kolegama, i još uvijek kao predvodnik tima donijeti korisne bodove našem klubu...

 

    Atletski klub Žumberak