TRADICIJA


Prva utrka održana je 1996. godine u vrijeme kada je Hrvatsko cestovno trčanje bilo u začetku. Ideja je pokrenula tradiciju koja traje još i danas, ostavljajući iza sebe brojne uspomene, sjećanja na lijepa druženja, gostoprimstvo domaćih ljudi i na kraju poticaj za osnivanje Atletskog kluba Žumberak koji traje sve do danas, sve zajedno ostavljajući iza sebe značajnog traga u našem dugoprugaškom trčanju...
15 km


Utrka od 15 km je naša tradicionalna utrka i trči se od sela Radatovići do Sošica. Utrka koja se boduje za Hrvatsku cestovnu ligu i kup.
Radatovići su najzapadnije Žumberačko selo uz granicu sa Slovenijom. Sošice su najveće i najnaseljenije selo Žumberka u kome živi manje od 100 stanovnika. Mnogi koji su trčali ovu stazu reči će da utrka nije laka i da je prate manji ili veći usponi i nizbrdice, ali i mogučnost da se kroz tih 15 km osjete ljepote Parka prirode Žumberak.
Iako se trči asfaltiranom cestom cijelo vrijeme biti ćete okruženi netaknutom, čistom prirodom a okruženje kroz koje ćete prolaziti izmjenjivati će svoje prizore.
Dodali bi i to da je ova utrka jedna od prvih u jesenjem djelu sezone pa čak i onima manje pripremljenima, uz pravilan tempo trčanje, dati će potreban tonus mišićima da se lakše nose sa svim predstojećim natjecanjima.
6 km


Prošle godine prvi put je organizirana i utrka na 6 km. Vjerujemo da možemo reči jedna od najljepših kračih staza koje možete otrčati u Hrvatskoj.
Start je u Sošicama, u isto vrijeme kada i starta glavna trka u Radatovićima. Trči se prema selu Sopote, selu koje je prije desetak godina dobilo nagradu za najljepše selo u Zagrebačkoj županiji. Iako stanlo boravište u selu ima samo jedna stannovnica, mnoge stare kuće su obnovljene na način da se nije mjenjala tradicionalna, za Žumberak karakteristična arhitektura,
Iza sela nastavljamo cestom koja vodi uz kanjon kroz koji se spušta potok kupćina nedaleko od svog izvora, i na kraju puta od 2,5 km stižemo do znamenitog Sopotskog slapa. Ne toliko poznatog koliko zaslužuje njegova ljepota. Tu se okrečemo i vračamo istim putem natrag.
Iako ne sasvim ravna ova je staza ipak mnogo lakša, bez jačih uspona i padova i smatramo ugodna za trčanje i po svojoj konfiguraciji i ljepoti koja je okružuje.
DJEČJE UTRKE – posvečene fair play-u sportu


Uz akciju koju provodimo u suradnji sa Hrvatskim Olipmpijskim Odborom "Edukativne razglednice o fair play-u" ove godine svi sudionici popunjavaju razglednice koje se šalju Hrvatskom fair play odboru...
Tradicija održavanja tječjih trka traje od prvog našeg natjecanja. Svrha je potaknuti i one najmlađe na sudjelovanje. One koji su tek prohodali pa do završetka osnovne škole.
Najmlađi predškolci trče 100 m, dok oni najstariji 1 km. Sve se odvija u parkiću u centru Sošica. Veselje ne samo za one koji sudjeluju, već i za roditelje i navijače koji bez problema mogu imati pogled na cijeli tok natjecanja.
Da bi ugođaj bio potpun organizator se brine da svi koji uđu u cilj dobiju neki od poklončića naših sponzora te paketa Cedevite. Najbolji po kategorijama naravno i medalje.
UTRKA OSOBA SA INVALIDITETOM


Prvi puta ove godine u suradnji sa „Zagrebačkim atletskim savezom osoba sa invaliditetom“. Očekujemo uzbudljivo natjecanje i očekujemo da će sa ovom disciplinom naše natjecanje napokon biti kompletno.
JOŠ PONEŠTO


Na utrci je osigurano sanitetsko vozilo koje će se kretati na začelju glavne utrke. Policijska pratnja brinuti će o zatvaranju prometa. Mnogi volonteri uz stazu biti će zaduženi za okrijepu, a u cilju nas čeka okrijepa i ručak.
Nagrade su priprmljene ne samo za najuspješnije u ukupnom poretku, već i po kategorijama kako stoji u raspisu...
Opet jedna osobitost koju krase rjetka natjecanja. Nagrade u kategorijama su veoma praktične. Po našoj tradiciji to je občno prigodna keramička krigla za pivo i neki od domaćih proizvoda, kao što su med, liker, đem i sl. Sve nagrade organizator sam izrađuje ili su autohtoni Žumberački proizvodi.
KAKO DO NAS


Oni koji se odluče doći na našu utrku moći će odabrati osobni automobil ili jedan od besplatnih autobusa koje će čekati iza Ciboning tornja u Zagrebu.


Iza Jastrebarskog skrenut će prema Krašiću i proći "Dolinom kardinala“, mjestu u kojem se rodio i završio život kardinal Stepinac. Kilometar dalje Pribić, rodno mjesto kardinala Kuharića. Barokni dvorac grkokatoličkih biskupa, s kapelicom sv. Marije podigao je grof Petar Zrinski.
Iza tih vrata Žumberka počinjemo se uzdizati bregovitim i sve bujnijim krajolikom i uskoro nas dočeka tabla s obavijesti da smo ušli u Park prirode Žumberak. Premda slabo posjećen, uglavnom od strane planinara i biciklističkih entuzijasta ovo je nakon Medvednice Zagrebu najbliži park prorode.


Srest ćemo mnoga usamljena sela, prepuna starih kuća. Proći ćemo kroz Kostanjevac, selo u kojem je sjedište općine Žumberak, koja danas broji oko 40-tak sela i manje od 900-tinjak stanovnika.
Od Kostanjevca do Sošica preostalo je još oko 12 km. Važno je obratiti pažnju na jedino križanje koje na ovoj cestici postoji, a nalazi se 500-tinjak metara iza Kostanjevca. Postoji lijevi odvojak preko malog mostiča. Tamo treba skrenuti. Ne produžiti ravno. Postoji tabla, ali za svaki slučaj.


Pri ulasku u Sošice dočekat će nas transparent s natpisom Dobro došli na Žumberačku utrku. Vrijeme za prijave traje sve do 14:00, a tom prilikom osim startnog broja svi dobivaju startne pakete. Svlačionice su otvorene za presvlačenje i odlaganje opreme, a oni koji žele, vrednije stvari mogu ostaviti i kod organizatora.
U 14:00 polaze autobusi na start u selu Radatovići udaljeno 15,5 km.
PROGLAŠENJE I POVRATAK


Proglašenje najboljih sudionika u ukupnom poretku i po kategorijama je točno u 18:00. Predstavnici Općine i Parka prirode Žumberak uručit će po tradiciji osim novčanih nagrada za najbolje i puno originalnih darove za najuspješnije u kategorijama. Gotovo po tradiciji slijedi keramička krigla s motivom Žumberačke utrke te popratni Žumberački proizvodi, med, liker, đem i pokoji reklamni suvenir parka prirode.
Povratak autobusa za Zagreb je u 19:00.

Oni koji žele ostati ili doći dan ranije svakako se mogu javiti organizatoru i osigurati smještaj u Sošicama, ili osigurati boravak u jednom od najljepših smještajnih domova obitelji Klanfar. Žumberak vas može iznenaditi svojim skrivenim ljepotama


Nadamo se da će svi koji dođu na našu utrku provesti ugodan sportski dan u priodi i kao i do sada otići zadovoljni s nje...