1. O UTRCI
  2. RASPIS
  3. PRIJAVE
  4. ARHIVA REZULTATA

TRADICIJA


Kada su se prije 20 godina dva Osječka maratonca našla u Sošicama, sjedeći ispred kuće svog prijatelja, okruženi bujnom prirodom i usporenim ritmom sela, došli su do zanimljive ideje. Ovdje bi bilo zanimljivo trčati ili čak napraviti utrku. I eto među prisutnima za čas se pojavila podrška i uzavrela ideja o organizaciji 1. Žumberačkog maratona.
Bilo je to 1996., početak duge tradicije i događaj koji je odmah potom okupio grupicu trkača bez kluba u ideji da se stvori Atletski klub Žumberak. Klub koji je kasnije ostavio značajnog traga u Hrvatskom cestovnom trčanju.

KAKO DO NAS


Oni koji se odluče doći na našu utrku moći će odabrati osobni automobil ili jedan od besplatnih autobusa koje će čekati iza Ciboning tornja u Zagrebu.
Iza Jastrebarskog skrenut će prema Krašiću i proći "Dolinom kardinala“, mjestu u kojem se rodio i završio život kardinal Stepinac. Kilometar dalje Pribić, rodno mjesto kardinala Kuharića. Barokni dvorac grkokatoličkih biskupa, s kapelicom sv. Marije podigao je grof Petar Zrinski.
Iza tih vrata Žumberka počinjemo se uzdizati bregovitim i sve bujnijim krajolikom i uskoro nas dočeka tabla s obavijesti da smo ušli u Park prirode Žumberak. Premda slabo posjećen, uglavnom od strane planinara i biciklističkih entuzijasta ovo je nakon Medvednice Zagrebu najbliži park prorode.
Srest ćemo mnoga usamljena sela, prepuna starih kuća. Proći ćemo kroz Kostanjevac, selo u kojem je sjedište općine Žumberak, koja danas broji oko 40-tak sela i ukupno 900-tinjak stanovnika.
Od Kostanjevca do Sošica preostalo je još oko 11 km. Selo koje je nekad predstavljalo centar ovog kraja. Mjesto u kome su se održavali sajmovi i skupovi, nekad sjedište Uskočke kapetanije, mjesto rođenja Hrvatskog povjesničara Tadije Smičiklasa. I posljednje naseljeno mjesto na ovoj relaciji prema Žumberačkim vrhovima.
Ako produžimo dalje, put će nas odvesti desno do sela Sopote. Samo 2 km od Sošica doći ćemo do sela koje je 2007. proglašeno za najljepše selo u Zagrebačkoj županiji a pored njega i malo poznati 40m visoki Sopotski slap.
Lijeva staza vodi nas u planine, do planinarskog doma Vodice, a dalje i do samog vrha Sv. gere, 1178m.

O UTRCI


Pri ulasku u Sošice dočekat će nas transparent s natpisom Dobro došli na Žumberačku utrku. Vrijeme za prijave traje sve do 14:00, a tom prilikom osim startnog broja svi dobivaju učesničke medalje i majice. Svlačionice su otvorene za presvlačenje i odlaganje opreme, a oni koji žele, vrednije stvari mogu ostaviti i kod organizatora.
U 14:00 polaze autobusi na start u selu Radatovići udaljeno 15,5 km.
Iako i oni dobro pripremljeni znaju da nije lako kada se izmjenjuju uzbrdice s nizbrdicama, na utrku se odlučuju i rekreativci i oni koji znaju dobro prilagoditi ritam trčanja sa zadovoljstvom završavaju utrku.


Trčeći kroz prirodu svi su natjecatelji osigurani policijskom i liječničkom pratnjom i nitko ne može ostati zaboravljen na stazi. Okrijepe su postavljene svaka 4 km.
Oni najmlađi, klinci svrstani u kategorije od predškolaca do završetka osnovne škole ostaju u Sošicama. Trče krugove na glavnom trgu, a u cilju svi dobivaju poklon pakete sponzora, a najbolji i medalje.

Od 16-17 u cilj ulaze i naši atletičari koji su trku započeli u Radatovićima. Dok suci bilježe rezultate, slijedi odmor i zajednički ručak s pićem u obližnjem restoranu. Do 18:00 dovoljno vremena da se odmorimo i povratimo izgubljenu snagu.PROGLAŠENJE I POVRATAK


Proglašenje najboljih sudionika u ukupnom poretku i po kategorijama je točno u 18:00. Predstavnici Općine i Parka prirode Žumberak uručit će po tradiciji osim novčanih nagrada za najbolje i puno originalnih darove za najuspješnije u kategorijama. Gotovo po tradiciji slijedi keramička krigla s motivom Žumberačke utrke te popratni Žumberački proizvodi, med, liker, đem i pokoji reklamni suvenir parka prirode.
Povratak autobusa za Zagreb je u 19:00.

Oni koji žele ostati ili doći dan ranije svakako se mogu javiti organizatoru i osigurati smještaj u Sošicama, ili osigurati boravak u jednom od najljepših smještajnih domova obitelji Klanfar. Žumberak vas može iznenaditi svojim skrivenim ljepotama
Žumberak vas može iznenaditi svojim skrivenim ljepotama.

Nadamo se da će svi koji dođu na našu utrku provesti ugodan sportski dan u priodi i kao i do sada otići zadovoljni s nje...