TRADICIJA


Prva utrka održana je 1996. godine u vrijeme kada je hrvatsko cestovno trčanje bilo u začetku. Ideja je pokrenula tradiciju koja traje još i danas, ostavljajući iza sebe brojne uspomene, sjećanja na lijepa druženja, gostoprimstvo domaćih ljudi i na kraju poticaj za osnivanje Atletskog kluba Žumberak koji traje sve do danas.
15 km


Utrka od 15 km je naša tradicionalna utrka kojoj je start nekad bio iz sela Radatovići, a cilj u Sošicama. Utrka se bodovala za Hrvatsku cestovnu ligu i kup.
Od 2021. start i cilj su u Sošicama, najvećem i najnaseljenijem selu Žumberka u kojem živi manje od 100 stanovnika. Mnogi koji su trčali ovu stazu reći će da utrka nije laka i da je prate manji ili veći usponi i nizbrdice, ali i mogućnost da se kroz tih 15 km osjete ljepote Parka prirode Žumberak.
Iako se trči asfaltiranom cestom cijelo vrijeme biti ćete okruženi netaknutom, čistom prirodom, a okruženje kroz koje ćete prolaziti izmjenjivati će svoje divne prizore.
Dodali bi i to da je ova utrka jedna od prvih u jesenjem djelu sezone.
6 km


Godine 2018. prvi put je organizirana i utrka na 6 km. Vjerujemo da možemo reći da je jedna od najljepših kraćih staza koje možete otrčati u Hrvatskoj.
Start je u Sošicama, u isto vrijeme kada i starta utrka na 15 km. Trči se prema selu Sopote, selu koje je prijašnjih godina dobilo nagradu za najljepše selo u Zagrebačkoj županiji. Iako stalno boravište u selu ima samo jedna stanovnica, mnoge stare kuće su obnovljene na način da se nije mijenjala tradicionalna, za Žumberak karakteristična arhitektura.
Iza sela nastavljamo cestom koja vodi uz kanjon kroz koji se spušta potok Kupćina nedaleko od svog izvora, i na kraju puta od 3 km stižemo do znamenitog Sopotskog slapa, najvećeg slapa Parka prirode Žumberak. Tu se okrećemo i vraćamo istim putem natrag.
DJEČJE UTRKE – posvećene fair playu sportu


Tradicija održavanja dječjih trka već je duga. Svrha je potaknuti i one najmlađe na sudjelovanje - od onih koji su tek prohodali pa do onih koji završavaju osnovnu školu.
Najmlađi predškolci trče 100 m, dok oni najstariji 1 km. Sve se odvija u centru Sošica. Veselje je to ne samo za one koji sudjeluju, već i za roditelje i navijače koji bez problema mogu imati pogled na cijeli tijek natjecanja.
Da bi ugođaj bio potpun organizator se brine da svi koji uđu u cilj dobiju neki od poklončića naših sponzora. Najbolji po kategorijama naravno dobiju i medalje.
UTRKA OSOBA S INVALIDITETOM


Već tradicionalno u suradnji s udrugama koje brinu o osobama s invaliditetom (Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom, Centar za autizam Dubrava) organiziramo utrku i za njihove korisnike.
JOŠ PONEŠTO


Na utrci je osigurano sanitetsko vozilo koje će se kretati na začelju glavne utrke. Policijska pratnja brinuti će o zatvaranju prometa. Mnogi volonteri uz stazu biti će zaduženi za okrijepu, a u cilju nas čeka okrijepa i ručak.
Nagrade su pripremljene ne samo za najuspješnije u ukupnom poretku, već i po kategorijama kako stoji u raspisu.
Opet jedna osobitost koju krase rijetka natjecanja.
KAKO DO NAS


Oni koji se odluče doći na našu utrku moći će odabrati osobni automobil ili jedan od besplatnih autobusa koje će čekati iza Ciboning tornja u Zagrebu.


Iza Jastrebarskog skrenut će prema Krašiću i proći "Dolinom kardinala“, mjestu u kojem se rodio i završio život kardinal Stepinac. Kilometar dalje Pribić, rodno mjesto kardinala Kuharića. Barokni dvorac grkokatoličkih biskupa, s kapelicom sv. Marije podigao je grof Petar Zrinski.
Iza tih vrata Žumberka počinjemo se uzdizati bregovitim i sve bujnijim krajolikom i uskoro nas dočeka tabla s obavijesti da smo ušli u Park prirode Žumberak. Premda slabo posjećen, uglavnom od strane planinara i biciklističkih entuzijasta, ovo je nakon Medvednice Zagrebu najbliži park prirode.


Srest ćemo mnoga usamljena sela, prepuna starih kuća. Proći ćemo kroz Kostanjevac, selo u kojem je sjedište općine Žumberak, koja danas broji oko 40-tak sela i manje od 900-tinjak stanovnika.
Od Kostanjevca do Sošica preostalo je još oko 12 km. Važno je obratiti pažnju na jedino križanje koje na ovoj cestici postoji, a nalazi se 500-tinjak metara iza Kostanjevca. Postoji lijevi odvojak preko malog mostića. Tamo treba skrenuti. Ne produžiti ravno. Postoji tabla, ali za svaki slučaj da znate.
PROGLAŠENJE I POVRATAK


Proglašenje najboljih sudionika u ukupnom poretku i po kategorijama bit će centru Sošica nakon čega nastavljamo druženje do kasnih noćnih sati. Oni koji žele ostati ili doći dan ranije svakako se mogu javiti organizatoru i osigurati smještaj u Sošicama. Žumberak vas može iznenaditi svojim skrivenim ljepotama.


Nadamo se da će svi koji dođu na našu utrku provesti ugodan sportski dan u prirodi i kao i do sada otići zadovoljni s nje...