NAŠA PRIČA


Sve je počelo 1996. Godine. Prva utrka s 26 natjecatelja u pomalo pustom, obraslom i tihom Žumberku. Jedna od rijetkih cestovnih trka koje su se tada održavale u Hrvatskoj. Ali ideja je bila odlična i kako se Žumberak razvijao u predivni Park prirode tako je utrka postajala sve masovnija, raznovrsnija i ljepša a potaknula je i stvaranje Atletskog kluba Žumberak.


Ali eto dosta smo o prošlosti. Evo kako to danas izgleda.Utrka je postala pravi festival trčanja. Namijenjena je za sve, one naj najmlađe i one najstarije. Za one koji mogu brzo trčati i za one koji mogu brzo hodati. Za djecu, hodače, osobe s invaliditetom i za cijelu porodicu.

Mjesto okupljanja su Sošice, svaku prvu subotu u rujnu. Već od jutarnjih sati počinju prijave, podjela startnih paketa i priprema. Za presvlačenje i sanitarni dio koristimo prostorije starog vatrogasnog doma ali i novo napravljenog posjetiteljskog centra.Redoslijed je sljedeći. Prvo nastupaju klinci u kategoriji predškolskih uzrasta. Onda i oni malo stariji pa još stariji i sve uz pomoć i navijanje njihovih roditelja i članova kluba Žumberak koji paze na satnicu i red na stazi. Trči se na stazi od 100 – 1000 m, ovisno o uzrastu a osim startnog paketa najbolji po kategorijama dobivaju i zaslužene medalje.

Potom nastupa sportska skupina iz Centra za autizam uz podršku njihovih voditelja. Centar koji s našim klubom uspješno surađuje još od 2019. godine kada smo zajednički organizirali utrku „Kišni čovjek“. I oni trebaju u što kraćem vremenu preči stazu od oko 600 m.
E onda dolazi onaj glavni dio. Utrka na 6 i na 15 km. Starta se u centru Sošica i svi zajedno kreču prema selu Sopote, koje je uzgred rečeno nekoliko puta bilo proglašeno za najuređenije selo Zagrebačke županije. Osim što je lijepo pored njega se nalazi i 40 m visok prelijepi Sopotski slap koji je skupio vodu s planinskih izvora iznad sebe i usmjerava je u potočić koji kasnije prelazi u rječicu Kupčinu.

Upravo kod slapa se skupina trkača na 6 km odvaja, prolazi pored njega i vrača natrag prema cilju. Oni drugi koji pred sobom imaju ukupno 15 km nastavljaju dalje cestom koja vijuga amo tamo i gore dolje kroz šumski predio sve do blizine sela Tomaševci. Tu je i odvojak za stari grad Žumberak u koji mi ne silazimo već se okrećemo i istim putem natrag u Sošice.


Iako sama utrka zbog konfiguracije terena i ne izgleda lagana, pogotovo kada se borimo za rezultat oni kojima više odgovara rekreacija uživaju u svom malo lakšem tempu, sami ili sa svojim ljubimcima i sretno stignu do cilja.
U svakom slučaju na kraju smo svi zadovoljni, oni brzi i oni manje brzi. Svi smo pobijedili svoj izazov i na miru možemo uživati u okrijepi, grahu ali i dobroj muzici koju nas obično prati nakon proglašenja.Nagradni fond je podjednako raspoređen na sve kategorije od onih dječjih do one najveće utrke gdje su svi uzrasti od 18+ do 70+ raspoređeni po dobnim granicama. A nagrade organizator sam izrađuje, od tradicionalne Žumberačke krigle za pivu do plaketa, domaćih proizvoda, vina, meda i ručno rađenog sapuna s aromom nevena.A sve to ne bi bilo potpuno ako zanemarimo činjenicu da se nalazimo u središtu Parka prirode Žumberak i da se nakon utrke ali i u pauzi između događanja ima što za obići. Od slapa kojeg smo već spomenuli do početka planinske staze prema Svetoj Geri, rodnoj kući povjesničara Tadije Smičiklasa u Reštovu, zaseoku Sošica pa do samog Sošičkog centra s lijepim posjetiteljskim centrom i mjestom gdje se mogu razgledati suveniri ili popiti piće.
Uz sve to u centru nas nakon utrke pa do kasnih sati očekuje i svirka s popularnom rock i zabavnom glazbom.

Uglavnom isplati se doći i povesti svoju obitelj. Ugođaj zajamčen.
JOŠ PONEŠTO


Na utrci je osigurano sanitetsko vozilo koje će se kretati na začelju glavne utrke. Policijska pratnja brinuti će o zatvaranju prometa. Mnogi volonteri uz stazu biti će zaduženi za okrijepu i usmjeravanje na ključnim mjestima.

I naravno kao i uvijek do sada i besplatni autobusi iz Zagreba za one kojima je tako lakše...
KAKO DO NAS


Oni koji se odluče doći na našu utrku moći će odabrati osobni automobil ili jedan od besplatnih autobusa koje će čekati iza Ciboning tornja u Zagrebu.


Iza Jastrebarskog skrenut će prema Krašiću i proći "Dolinom kardinala“, mjestu u kojem se rodio i završio život kardinal Stepinac. Kilometar dalje Pribić, rodno mjesto kardinala Kuharića. Barokni dvorac grkokatoličkih biskupa, s kapelicom sv. Marije podigao je grof Petar Zrinski.
Iza tih vrata Žumberka počinjemo se uzdizati bregovitim i sve bujnijim krajolikom i uskoro nas dočeka tabla s obavijesti da smo ušli u Park prirode Žumberak. Premda slabo posjećen, uglavnom od strane planinara i biciklističkih entuzijasta, ovo je nakon Medvednice Zagrebu najbliži park prirode.


Srest ćemo mnoga usamljena sela, prepuna starih kuća. Proći ćemo kroz Kostanjevac, selo u kojem je sjedište općine Žumberak. Općina koja danas broji oko 40-tak sela i oko 600-tinjak stanovnika.

Od Kostanjevca do Sošica preostalo je još oko 12 km. Važno je obratiti pažnju na jedino križanje koje na ovoj cestici postoji, a nalazi se 500-tinjak metara iza Kostanjevca. Postoji lijevi odvojak preko malog mostića. Tamo treba skrenuti. Ne produžiti ravno. Postoji tabla, ali za svaki slučaj da znate.

Nadamo se da će svi koji dođu na našu utrku provesti ugodan sportski dan u prirodi i otići zadovoljni s nje...